Jeugdcarnaval Schaijk heeft haar eigen jeugdhofkapel: Toeter mar Henne. Een uniek fenomeen in carnavalsland. Na afgelopen seizoen namen liefst elf leden afscheid. Niet omdat ze het niet meer leuk vonden, maar omdat ze de leeftijd van een jeugdhofkapel overschreden hadden. Daarnaast heeft Toeter mar Henne sinds vorig jaar geen vaste dirigent meer. Dat leverde een mooi vraagstuk op over de toekomst van Toeter mar Henne.

Veel van de leden van Toeter mar Henne zijn ook lid van Concordia. Daarom wilde de muziekvereniging graag met de jeugdcarnaval in gesprek over een samenwerking. Ze hebben namelijk allebei hetzelfde doel: jonge muzikanten opleiden en laten spelen. Concordia kan zorgen voor de opleiding van de jonge muzikanten en voor een dirigent, Jeugdcarnaval Schaijk zorgt voor een podium waar ze kunnen spelen.

Jeugd opleiden
Vanaf dit seizoen werken Concordia en Jeugdcarnaval Schaijk intensief samen. Om lid te worden van Toeter mar Henne moet je lid zijn van de muziekvereniging. Doel van Concordia is om de jeugd op te leiden voor het eigen orkest. Daarom wordt er het hele jaar geoefend. Dat komt de kwaliteit ten goede. Van september tot carnaval staat er voor een deel carnavalsmuziek op het programma, maar ook andere muziek, om ook tijdens uitvoeringen van Concordia goed voor de dag te komen. Dit allemaal onder de bezielende leiding van een eigen dirigent.
Het komende seizoen krijg Jeugdcarnaval Schaijk nog meer hulp. Een aantal ouders wordt leiding van Toeter mar Henne. Verder is er ook ondersteuning vanuit de Boeremoeskapel en oud-leden van de jeugdhofkapel. Toeter mar Henne is op dit moment nog niet ‘groot’ genoeg om alle activiteiten muzikaal te begeleiden. Er blaast dus regelmatig een oud-lid mee of iemand van de Boeremoeskapel. Hoe mooi is dat? Een mooi feitje: drie oud-leden van Toeter mar Henne zijn intussen doorgestroomd naar de Boeremoeskapel.

Jonge muzikanten
Bespeel je al een instrument of wil je dat gaan doen? Neem dan contact op met Concordia via Margreet Spanjers, telefoonnummer 06-83797808. Ze zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe jonge muzikanten.